fredag 9 mars 2012

Oväntat besök och piller och cellprover

Nysådd chili och några av mina nyinköpta pelargoner!

Veckan har innehållit både vila, oväntat besök, omplantering, brödbakning och renoveringsplaner.

I tisdags kom en, numera pensionerad, kollega K till Max och mig med sin sambo S från Nässjö. Det var riktigt roligt att träffas, det var flera år sen. Vi fikade och pratade om både elände, trädgård och kolonilotter. Han tog hand om mina näringsdrycker som jag inte längre behöver. Beundrar honom för att stå ut med att dricka dessa drycker men det är ju så att ibland har man inga val. Känns bra ändå att de kommer till nytta än att bara lämna in dem på apoteket för att kastas.

Jag pratade med sambo S om östrogentabletter. Jag blir mer och mer övertygad om att jag inte ska äta dem. Jag har hittat en artikel på nätet, skriven av professor Karl-Otto Aly som du kan läsa om här. Han beskriver vad man kan göra på "naturlig väg" och jämför med asiatiska kvinnor som nästan inte alls har några klimakteriebesvär. De får tillräckligt med östrogen som motverkar benskörhet via kosten. Tänkvärt!

Jag har aldrig gillat att ta piller. Jag kanske tog högst 3-4 Alvedon per år innan eländet (förutom Levaxinet mot sköldkörteln som jag ätit sen 2004). Men jag kan nu inget annat säga än att TUR att piller finns. Under min behandlingsperiod åt jag uppskattningsvis 20 piller om dan. Numera tar jag Ipren på kvällen när jag har ont i benen, ischas och hälsenor. Men det känns inte som jag behöver östrogentabletterna. Om jag inte hade gått igenom detta elände men kommit in i klimakteriet så hade jag ju inte sökt upp doktorn och därmed inte fått några piller. Jag står ut med värmevallningar, svettningar och störd nattsömn hellre än oro för cancer, blodproppar m m.

Nej, det som gäller är bra kost och motionera för att minimera risken mot benskörhet. Och så mår jag ju bra av att pyssla med blommorna!


Det har kommit en ny svensk studie som visar att gynekologisk cellprovstagning är en framgångsrik metod för att upptäcka cellförändringar eller cancer i tid hos kvinnor. Du kan läsa mer om studien om du klickar här. Jag försöker uppmana alla att gå. Nu kallar tydligen landstingen kvinnor från 25 år. Det är bra. En fjärdedel av de som drabbas av utvecklad cancer är under 40 år, ca 450 kvinnor drabbas varje år. Första gången jag blev kallad var jag 39 år. Jag har tagit cellprov tre gånger, senast förra året. Alla säger att livmodershalscancer är långtidsväxande, 15-20 år. Jag har ännu inte fått riktigt förklarat för mig om den cancer jag drabbades av var mer snabbväxande. Jag har några frågor att ställa när jag ska på kontroll i april.

Idag ska vi handla lite och beställa tapeter för vår hemmarenovering! Och jag måste ut och gå idag, jag har slarvat i veckan. Och inte minst, jag fortsätter att plantera om mina blommor och sår lite fler fröer som paprika, tomater och gurka. Trevlig helg alla, snart är våren här, IGEN!

Några av mina övervintrade pelargoner som nu har fått ny jord!

2 kommentarer:

  1. Hej Helena! Förstår dina dubier mot att äta östrogenpiller. Jag vet precis hur du har det. När jag var i 48-årsåldern började lite lätta klimakteriebesvär. Alla mina väninnor åt östrogen och de var så släta och fina i hyn. Jag tvingade mer eller mindre min doktor att få pröva. Fick då pröva östrogenplåster i 3 månader. Sen exploderade min bröstcancer som var östrogenkänslig. Ibland har jag funderat på om det inte var min räddning. Hur som helst så hamnade jag omedelbart i klimakteriet men det var övergående. Du tänker så klokt tycker jag när du ska försöka undvika detta. Det finns bra medel mot benskörhet. Jag fick en typ av brustabletter under många år med kalk, D och en massa andra vitaminer. Det skulle förebygga benskörhet. Jag var aldrig förkyld under minst 10 år. Idag får jag piller som drar ut allt östrogen och jag får ett veckopiller + calciopen. Sen finns det medel mot sköra slemhinnor, Replens, som läkaren kan skriva ut. Lycka till och må så gott!
    Kram Rose Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rose Marie!

      Ja, det är ett riktigt dilemma. Jag både hör andra tala om det och jag läser om det, både klimakteriet och östrogentabletter. Svårt och knepigt när läkarvetenskapen säger både bu och bä. Jag sa just till min man att jag skulle vilja forska kring klimakteriet och jämföra med kvinnor världen över, jämföra levnadssätten.

      Ja, det känns iallafall som att jag vill lindra besvären och motverka benskörheten främst via en naturlig väg utan tabletter.

      Tack för din kommentar med bra tips!
      Trevlig helg till dig!
      Kramar Helena

      Radera